Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sourozenecká láska

25. 3. 2014

Je tak krásný. Je dokonalý. Jeho úsměv provází po celý den. Jak je možné, že jsem si to už dávno nevšimla. Možná jsem si to ani neměla všimnout. Max 19-letý mužný kluk. zájmy, kterým se věrně věnuje. Dá se na něj spolehnout. Je optimista a realista zároveň. Je to láska mého života. Dokázala bych se na něj dívat hodiny. A přitom nechci.Jmenuji se Alexis ale všichni mi říkají Alex a je mi 15 a jsem jeho mladší sestra .

" Ne, ne ne" opakuji si stále dokola . Já ho přece nemůžu milovat jako osobu . Miluji ho jako bratra . Přesně tak . Je to jen a jen sourozenecká láska . Já jen žárlím , že na mě zapomíná . Odkdy si myslí, že má svou kamarádku Kate raději jako kamarádku , tak na mě úplně zapomněl . To není fér . Proč se takové věci stávají jenom mně ? Dívám na nich jak spolu sedí na pohovce a diskutují o nějaké hře . Ten Maxův zasněný výraz nelze přehlédnout . To jen Kate může být taková slepá, že to nevidí . A možná je to i dobře . Snad si Max uvědomí, že nemá u ní šanci. Chci, aby byl jen můj a při tom se bojím . Taková láska není dovolena . Je zakázána. Nebude mě milovat jak si já přeji .

" Říkala si něco Alex ? " vytrhne mě z mých myšlenek Max . Usměju se na něj, i když vím, že se na mě nepodívá . Oči mě jen pro něj .
" Ne, nic jsem neříkala . "
" Aha " odpoví nepřítomně . Nestojím mu ani za pohled . Proč se já tak trápím ? Proč raději nejdu ven a nenajdu si někoho kdo si mou lásku zaslouží. On to nebude. Nevidí si ani před nos . Nenávidím ho . Nenávidím a zároveň miluji . Jsem prokletá . Otočím se a jdu raději do pokoje . Tam budu mít soukromí pro své slzy . Max si ani nevšimne, že jsem odešla . Zato mě až do pokoje provázejí modré oči Kate .

Kate

Už zase měla slzy v očích . Zas ten smutek . Proč ho tam neustále má ? Že by to bylo kvůli Maxovi ? Sklouzne pohledem na něj. Ani si jí nevšiml . Že mě to nepřekvapuje. Už déle tuším , že má oči jen pro mě. Jen si přeji , aby se mě to nikdy nezeptal . Nechci být já ta špatná . Vím, že si to všimla i Alex . Proto mě nemá ráda . Dostat od ní slanou minerálku , zda sladké vajíčka , není moc po chuti . A moje nohy už zažili své. Vždy když má možnost , tak mě kopne či skočí na nohu . Už jsem ty modřiny přestala počítat .
" Nemáš hlad ? " zeptá se mě Max .
" Ne ne ... jedla jsem doma . To je fajn " odmítnu .
" V poslední době u nás nejíš . Stalo se něco ? " dívá tak pečlivě na mě.
" Ne, jen mamka dost vaří , tak to musím jíst jinak se naštve . Však to znáš " zkusím . Přikývne a otočí se zpět ke hře . Nepatrně si vydechnu . Jak bych mu mohla říct , že jejich jídlo již delší dobu jíst ani nebudu . Můj žaludek by takové chutě nezvládl .
" Víš Kate , já bych ti chtěl něco říct " začne nervózně Max . Rozšíří se mi zorničky . Prosím ať to není to co si myslím .
" Ano ? A co takové by to mělo být? " ne ne ne . Neříkej to . Nevím jak bych ti odpověděla, ale podle tvých představ určitě ne.
" Víš, já už delší dobu k tobě něco cítím " začne . Toto je moje noční můra . Jak mu mám říct, že já už přítele mám ? Tajila jsem to před ním, aby si nemyslel , že ho od sebe odstrkuje , jak on svou sestru . Asi jsem to měla říct .
" Asi vím co myslíš " řeknu po tichu . Max překvapeně zvedne hlavu. Celý ten čas mluvil do pohovky . Se mi bál podívat do očí . Usměju se na něj. Hups , asi jsem to neměla dělat . Max se začne ke mně naklánět . Ach ne, on mě chce políbit . To nesmím dovolit. Chytím ho jemně za ramena a odtlačit ho pryč .
"Nemůžu opětovat tvé city Maxi " smutně na něj podívám . V očích mu vidím , že nechápe .
" Já už někoho mám . A ten někdo mě miluje stejně jako já miluji jeho . Chápeš ? " zeptám se jemně . Vidím, že ho to zranilo , ale já nemohu jinak . Nepatrně přikývne .
" Chápu . Dlouho jsem čekal . Možná kdybych byl odvážnější ... " začne .
" Ne, ne . Maxi , ty jsi nepochopil . Já tě mám ráda jen jako kamaráda . Nikdy jsem k tobě necítila něco víc . Pochop já bych si nás jako pár ani neuměla představit jako s Davidem chodím už rok a půl . Kdy sis začal myslet že mě miluješ ? " zeptám se ho .
" Asi před půl rokem " potvrdí mou domněnku .
" Tak vidíš . Podle mě si tu lásku pouze namlouváš . Je tu někdo kdo si ji zaslouží mnohem víc než já " modlím se aby pochopil . Když se nechápavě na mě podívá , vím že nepochopil . Ach ... co jsem komu udělala ? Člověk aby se hrál na dohazovače .
" To nic . To přijde samo " usměju se na něj a rozcuchat mu ty jeho jemné havraní vlasy . Zajímalo by mě po kom je takové má . Oba jeho rodiče mají hnědé . I Alex má hnědé vlasy .
" No já musím do koupelny ... hned jsem tady, dobře ? " vyhrkne Max . Má nějak červené oči . Asi potřebuje chvilku soukromí.
" Tak utíkej . Já se tu zabavím " ujistím ho a nechám ho ať odběhne . Asi tak po minutě z pokoje vyleze Alex . To mi vyhovuje . Už je na čase dát věci do pořádku .
" Tak jak  ? Vybrečená ? " rypnem si . Vím, že to není fér , ale nějak začít musím . Oni dva si snad nevidí dál od nosu .
" A co  , už jsi dostala co jsi chtěla ? " vrátí mi to. Hm . Budu zlá?
" No, jak se to vezme . Dostala jsem něco co jsem nečekala ... " sleduju jak upřeně přemýšlí a pak jako kdybych viděl tu žárovku co se mu rozsvítí nad hlavou, když mu dojde co mám na mysli .
" Ne, to neudělal " kroutí nevěřícně hlavou.
"Co neudělal ? " dělám blbou ... to já vím .
" Nevyznal ti lásku, že ne ? To by neudělal " je dále ode mne , ale vidím jak se jí lesknou oči . Vím, že jí to bolí , ale někdo to udělat musí .
" Udělal . Co myslíš co jsem odpověděla? Takto ho budu mít celého pro sebe a tobě už nic nezbude . Miluje mě a ne tebe . Však ani neví, že jsi odešla z místnosti . Nezáleží mu na tobě " Panebože já půjdu do pekla . Rozplakala jsem dítě .
" To není pravda " zakřičí . Otočí se a snaží se utéct . Při tom narazí do Maxe , který právě přišel . Nechápavě podívá na její slzy a nechá jí utéct . Slyším už jen zabouchnutí dveří . Maxi kouknul na mě.
"Na co tak čumíš? . Tvoje sestra  pláče a šla bůh ví kam a ty tu stojíš jako solný sloup . To si říkáš bratr ? " zakřičím na něj. To ho probere a rozběhne se za ní. No konečně . Jeden horší než druhý sourozenec .

Max

To jsem podělal . Kam utekla ? Ani na hřišti, ani v parku není. Kde jen může být? Mám to . Možná bude tam, kam jsme chodívali spolu . Naše skrýš .
" Alexis? Alex jsi tady? " zakřičím . Nikdo se neozývá . Povzdechnu si . Jak se mi mohla tak vzdálit ? Že by to byla moje vina ? Viděl jsem jen Kate a Alex jsem záměrně ignoroval ? Co jsem to za bratra ?
" Alex prosím ozvi se " zkusím to ještě jednou.
" Jdi pryč " dostane se mi odpověď .
" Alex , prosím. Co se stalo ? " konečně si jí všimnu jak se krčí v rohu a pláče . Proč se mi zdá, že v poslední době pláče nějak často? Je to kvůli mně ?
" Alexis , co se děje ? " zeptám se jí a pomalu k ní přijdu . Chci jí chytit , ale odstrčí mě a couvá pryč .
" Proč se staráš ? Doposud ti bylo vše co se týkalo mě jedno. Jdi si za svým přátelům . Mě nepotřebuješ . Věřím tomu, že by si byl šťastný , kdybych byla mrtvá . Kdybych se vůbec nenarodila . " To už hysterický křičí . Jak si toto může myslet ? Já jí mám rád . Dal bych za ní všechno . Ani si neuvědomím, že jsem to vyslovil nahlas , dokud na mě nezačne Alex křičet .
" A to ti mám věřit ? Když byla u nás Kate , tak jsem byla pro tebe méně než vzduch a ty bys za mě dal všechno ? To povídej koni , ten má větší hlavu , ty kreténe . Nenávidím tě , nenávidím Kate a nenávidím vše co s tebou souvisí . Bodejť bych umřela a toto utrpení skončilo " jakmile to vysloví mě zamrazí . Alex vyběhne . Aniž by se ohlédla vběhne na cestu, kde se na ní řítí auto . Můj život mi proběhne před očima . Jak mi dali poprvé Alex do náruče , jak se na mě poprvé usmála . Ne, takhle to nemůže dopadnout . Příběhnu rychle k ní a obejmu kí. Když už umřít , tak alespoň já . Kvůli mně je tak nešťastná. Nevím, jestli jsme měli při sobě strážných andělů nebo jen štěstí, ale auto nás v poslední chvíli obejde a zastaví . Vystrašený řidič vystoupí ven.
" Jste oba v pořádku ? Co vás to napadlo vběhnout takto na cestu, mohli jste umřít ! " zakřičí na nás . Alex mě objímá , tak silně, že mám pocit že mě za chvíli rozmačká , ale nestěžuju si . Jsem šťastný , že se nám nic nestalo .
" Promiňte . Už se to víc nestane . Jsme v pořádku" ujistím ho . Řidič přikývne a znovu nasedne do auta a odjede .
Podívám na Alex , která ještě pořád pláče .
" Alex , jsi v pořádku ? " vím že je to otřepané , ale já se musím ujistit . Zaznamenám jeho přikývnutí .
" Půjdeme domů a tam si promluvíme , dobře ? " znovu přikývne , ale nepustí mě . Povzdechnu si a vezmu jí do náruče. Není moc těžká a moje hodiny v posilovně nebyly marné.
" Pořádně se mě chyť . Já se o tebe postarám . " Alex mě chytne kolem krku a drží se mě pevně . Usměju se a pomalým krokem jdeme domů. Nevím proč, ale je mi hrozně příjemně jí takhle držet . Jako kdyby to byla ta nejsamozřejmější věc na světě . Nechápu to . U vchodových dveří čeká Kate .
" Tak vidím , že jsem tady navíc. Nechám vás o samotě , máte se o čem povídat " mrkne na mě lišacký a už jí není.
" Tobě nevadí, že odešla ? Však jste spolu začali chodit " ozve se Alex . O čem to mluví?
" My spolu nechodíme . Kate má už přítele a já si myslím, že jsem jí nemiloval tak jak jsem si myslel " vyvedu jí z omylu . Chvíli překvapeně na mě dívá a pak se usměje .
" To jsem ráda" šeptne . Asi si myslela, že jsem to neslyšel, ale slyšel . Posadím jí na pohovku , oběma nám udělám čaj a sednu si naproti ní .
" Tak , co se tu stalo ? " zeptám se jí . Alex drží svůj čaj oběma rukama a snaží se splynout s pohovkou .
" Víš, já ... ty sis mě nevšímal . Když jsem něco řekla , tak si mě ani pořádně neposlouchal. Ale když přišla Kate tak jako kdyby se svět kolem tebe přestal točit a ty jsi vnímal pouze jí . Na mě si kašlal . A když mi Kate řekla , že mě nemiluješ . tak jsem to nevydržela . Je toho na mě hodně . Já už nevím co mám dělat, aby sis mě všiml . to jsem ti tak lhostejná ? " vyhrkne vše najednou a znovu jí začnou téct slzy . Rychle položím hrnek a půjdu k ní , abych jí objal . Tak strašně jsem na sebe naštvaný.
" Já se změním . Fakt . Byl jsem hlupák . Teď se ti budu věnovat celý čas až mě budeš mít po krk . Slibuji " jen doufám , že mi uvěří . Nemůžu ztratit důvěru mé sestřičky .
" Slibuješ ? " vzlykne .
" Slibuji " přikývnu . Najednou ho mám plnou náruč a samy slzy . Já to změním . Bude se jen usmívat .

O měsíc

"Já to nechápu Kate . Když jsem s ní , tak mi srdce buší jako splašené . Je to jiné než u tebe . Potí se mi ruce a pomalu ani nevím co mám říct . Její úsměv mi rozjasní den. Je to normální , abych toto cítil k sestře ? " zeptám se nešťastně mé nejlepší kamarádky . Odkdy jsem se  sestrou usmířili , jsem začal s Alex trávit mnohem více času . Chodíme spolu do kina, do zábavního parku, na zmrzlinu a procházky do parku . Chodím pro ní do školy, když mám čas . Prostě jsem veškerý svůj volný čas rozdělil na občasné návštěvy Kate a jejího přítele a sestru . A v poslední době se cítím při Alex divně .
"Na to je jen jedna diagnóza . Jsi zamilovaný " řekne Kate . Ohromeně na něj dívám .
" To nemyslíš vážně. Je to moje sestra. Nemůžu jí milovat . Je to zakázáno. Je to nechutné " přemýšlím , zda se snažím přesvědčit jí nebo sebe .
" To co říkáš je blbost Maxi . Miluješ jí . Tak si to přiznej " dotírá Kate a jak by to nestačilo , tak se David za jejími zády směje .
" Co na to říkáš ty? Také s ní souhlasíš ? " zeptám se ho . David se přestane smát a vážně na mě podívá .
" Já si myslím, že má moje zlatíčko pravdu. Ty svou sestru miluješ více než rodinu . Miluješ jí jako partnerku " řekne jako kdyby to bylo normální . Nechápu je.
" Tak a co mi doporučujete udělat ? " zeptám se nešťastně .
" No, je to jednoduché. Nyní jdeš ven s Alex , že ? Tak se jí vyznej " řekne svůj plán Kate . Dívám na ní jako na blázna .
" To si děláš prdel , že ? Však se na mě znechuceně podívá a pošle mě do samotných pekel . Nemůžu za ní přijít a říct mu : Hej Alex , víš tak nějak jsem zjistil , že tě miluju . Co s tím uděláme ? " řeknu sarkasticky .
" Přesně . Uvidíš , její odpověď tě překvapí " řekne Kate a postrčí mě ke dveřím . Má pravdu je čas abych šel . Alex mě čeká . Naposled se na ty dva podívám a jdu za svým štěstím .
" Maxmiliene , no konečně . Už jsem myslela, že si na mě zapomněl " přivítá mě Alex , tím že na mě skočí . Srdce mi poskočí radostí, když uslyším její smích . Je fakt nádherná . Jak jsem mohl být tak slepí ? Její hnědé vlasy jsou krásné uhlazené na svém místě . Je o hlavu a půl ode mě menší, ale zato má síly dost. Před pár dny jsem jí načapal pouze v ručníku . Vyšla zrovna ze sprchy . Skoro mě ranila mrtvice . Její mokré vlasy splývaly na její  tváři , kapičky jí pomalu stékaly po její skoro nahé vystrečenému vystřihu a ten malý ručník skoro nic nezakrýval . Jen doufám, že si nevšimla jak jsem na ní hladově díval . Bodejť by měly Kate s Davidem pravdu.
" Máme ještě čas, než začne film . Neprojdeme se ? " navrhnu . V parku budu mít více prostoru jí to říct.
" Dobře " souhlasí Alex . A táhne mě k parku. Je příjemné ho takhle držet za ruku. Když jsme konečně v parku , tak jí nasměruji k lavičce , která je trochu dál od centra dění . Posadím jí a já si kleknu před ní .
" Maxi děje se něco ? " zeptá se mě opatrně. Děje se více věcí .
" Alex , chci ti něco říct . Tak mě nepřerušuj a pozorně poslouchej . Pak když skončím mi můžeš říct svůj názor , dobře ? " počkám , dokud přikývne a já se zhluboka nadechnu .
"Víš tento čas co spolu trávíme je pro mě velmi vzácný . Jsem rád s tebou . Velmi rád . Ale v poslední době jsem si začal něco uvědomovat . " Celou dobu co říkám pozorně sleduji její výraz . Zatím se tváří, že mě pozorně poslouchá . To mi dodá odvahu a pokračuji .
" Víš, když jsem s tebou tak jsem hrozně šťastný . Rád tě objímám a někdy mám nutkání tě políbit . Víš, žárlím když tvůj úsměv patří někomu jinému než mně. Když se tě dotýkají, i když je to jen kamarád , či kamarádka . Víš mé srdce mi vyskočit z hrudi , když se díváš pouze na mě. když mě chytíš za ruku ve chvílích, kdy mi chceš něco ukázat . Víš, já jsem zjistil že tě miluju . Tak strašně moc, že nevím co mám dělat. Miluji tě více než jsem si myslel, že miluji Kate . já pochopím , když si budeš myslet že jsem zvrhlý a nebudeš se chtít se mnou stýkat . Alex ... já .... " nestihnu už nic víc říct protože Alex na mě skočí a své rty přitiskne na ty moje . Před očima se mi zjeví hvězdičky. Hned jí polibky začnu oplácet . Když se ode mě odtrhne všimnu v jejích očích slzy . Leknu se .
" Maxi ty jsi takový kretén . Proč ti to tak dlouho trvalo ? I já tě miluju . Už jsem si myslela, že moje promenáda pouze v ručníku tě nechala chladným " zasměje se . Překvapeně na ní podívám .
"Ty jsi to plánovala ? " zeptám se nevěřícně . Směle mi přikyvuje .
" Ptala jsem si rady od Kate a Davida a oni mi poradili toto. Prý když to nezabere, tak pak si ztracený případ . Vidím, že měli pravdu . Jsi se konečně rozhoupal " řekne a obejme mě . Já musím nové informace rozdýchat . Tak ti zrádci co si říkáli moji  kamarádi to všechno věděli a nic mi neřekli . Začnu se smát . Alex na mě podívá , chce něco říct, ale nedám jí možnost . Hned jí začnu líbat .
" Miluji tě Alexis , miluji miluji miluji .... " opakuji jí to stále dokola a zasypávám její tvář polibky. A ona se tak krásně směje .
" I já tě miluju Maxmiliene . Tak počítej s tím, že se mě už nezbavíš " upozorní mě s vážnou tváří . Usměju se na ní.
" S tím počítám " řeknu a pokračuji v líbání . Je mi jedno, že nás může někdo vidět . Je mi jedno, že rodiče možná budou proti . Já se své lásky nevzdám . Teď ne . Budu za ni bojovat .

----------------------------------------------------------------

Tato povídka mě napadla z mého snu :)

Doufám že se líbíla

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář