Jdi na obsah Jdi na menu
 


Asklépios-Lékař

4. 8. 2014

2.pád Asklépia, Latinsky - Aesculapius

Syn boha Apollóna a jeho milenky Koronidy, slavný lékař a později bůh lékařství. Jeho uctívání převzali Římané od Řeků. Podle starověkých mýtů žil v podzemí a jeho stálým průvodcem byl had. Tento had, jako symbol medicíny se zachoval do dnešních dob.

Apollón ho dal na výchovu Kentauru Cheirónovi a u toho se Asklépios naučil lékařskému umění. Asklépiovi synové Macháón a Podaleirios byli slavní lékaři Achájů před Trójou. Jeho dcerou byla bohyně zdraví Hygieia. Když Asklépios křísil i mrtvé, zabil ho Zeus bleskem. Apollón pak za to Diovi zahubil Kyklopy, kteří pro něho kovali blesky.

Jeho dcery Hygieia, Meditrine a Panakeia symbolizovaly jednotlivé stránky zdraví: čistotu, léčení a hojení. Syn Telesforos představoval síly uzdravení.

Bývá zobrazován jako vousatý muž se psem a holí ovinutou hadem. Hůl vychází původně z boha Herma, který je znázorňován s okřídlenou holí, která je ovinuta dvěma usmířenými a souměrnými hady. U Asklépia jeden had symbolizuje jednu cestu k vyléčení. Tento symbol najdeme dodnes u lékařů, lékáren a nemocnic.

Hlavním střediskem, z něhož se Asklépiův kult šířil, byl Epidauros.
 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář