Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chaos-Začátek

29. 11. 2014

Latinsky-Khaos

V mytologii je chaos počátek a pramen všeho na světě.

podle antické mytologie týkající se stvoření, byla na počátku velká tmavá a tichá propast, ze které byli pak stvořeny všechny věci. Podle Hesioda se z Chaosu vygenerovala pevná masa země, ze které vzrostla hvězdná nebe z mraky. Matka Země a otec Nebe zosobněné v Gaei a jejím potomkovi Uranovi (šlo o svazek matky a syna), byly rodičové Titánů. V pozdější teorii je Chaos beztvará hmota ze které se stvořil vesmír a harmonický pořádek.

Basník Hesiodos:První vznikl Chaos, ale po něm Země…“ Tím začíná řetěz plození a zrození. Nejprve spontánně vznikl Chaos, po něm temná noc Nyx a věčná tma Erebos, z Ereba a Nykty vzniklo věčné světlo Aithér a světlý den Hémerá. Poté se zrodila země Gaia, podsvětní propast Tartaros a všeoživující láska Erós. Gaia zrodila nebe Úrana a moře Ponta. S Úranem měla 12 synů a dcer, obrovských Titánů. Úranos se zmocnil vlády nad světem, později ji musel přenechat svému synu Kronovi a ten zas svému synu Diovi.

Podle smyslu a významu slova je Chaos pro Hésioda prázdný prostor, v němž se může rozšiřovat vše později vzniklé.

Ovidius ve své knize Proměny začíná rovněž stvořením světa, chápe Chaos jako „mohutnou masu, beztvarou a pustou, nic než spočívající tíži, hromadu neslučitelných jader“.

 

Chaos by SRudy

Chaos - Mythology by gisaiagami

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář