Jdi na obsah Jdi na menu
 


Heraklés-Silák

1. 9. 2014

2.pád Herakla , Latinsky-Hercules

Byl v řecké mytologii syn Diův a Alkménin. Byl obdařen nadlidskou silou, odvahou i důvtipem a byl vzorem pro hrdinu a muže.

Jako malý chlapec se učil řídit vůz, šermovat, box, střílet z luku, strategii, hudbě a tanci. Kvůli vraždě svého učitele na lyru byl svým nevlastním otcem poslán na venkov, tam zůstal až do svých sedmnácti let. Když se vracel do rodných Théb, potkal výběrčího daní, který jel do města vybrat jako každý rok 110 býků kvůli prohrané válce. Výběrčí Hérakla urážel, to Hérakles nevydržel a uřízl mu nos a uši, potom ho poslal domů. Po této události ke městu přišla velká armáda, ale byla odražena   a byla po ní požadována dvojnásobná cena. Herkules si ve městě našel manželku  Megaru a měl s ní tři syny. Bohyně Héra na něj seslala šílenství jako pomstu. V šílenství zabil své dvě děti, to třetí uniklo a později se sním účastnilo skoro všech jeho dobrodružství. Po tomto činu odešel Héraklés do Delf, aby se skrze věštbu dověděl, jak se má očistit. Dozvěděl se, že má jít za králem Eurysthem a ten mu dá 10 úkolů, později ale dostal dva navíc, protože mu je král neuznal. Hérakles ho později zabil a dobyl jeho zem zato, že mu neuznal dva úkoly.

Dvanáct Úkolů: 1. úkol: Zabít Nemejského lva

                               2.Zabít Hydru

                                 3.Chytit laň se zlatými parohy

                                 4.Chytit Erymanthského kance

                                  5.Vyčistit Augiášovy chlévy

                                   6.Zahnat Stymfalské ptáky

                                    7.Přivést Krétského divokého býka

                                    8. Přihnat Diomédovy lidožravé koně

                                     9.Přinést pás královny Amazonek

                                     10.Přihnat dobytek obra Géryona

                                       11.Přinést tři zlatá jablka ze zahrad Hesperidek

                                         12.Přivést strážce podsvětí, psa Kerbera

Za poslední úkol si vysloužil neskonalou úctu bohů.

Smrt:Pozvolna v bolestech umírající Héraklés vystoupil na horu Oeta, kde nechal postavit pohřební hranici a ulehl na ní, zahalen do své lví kožešiny, se svým kyjem pod hlavou. Nikdo však hranici nechtěl zapálit: Hérakles prosil i Hylla, aby ho zbavil života a zkrátil jeho utrpení, Hyllos se k tomu ale nedokázal odhodlat. Až šel kolem Héraklův přítel argonaut Poeas (nebo jeho syn Filoktétés), král Meliboy v Thesálii a slavný lučištník, a za tuto laskavost mu Hérakles věnoval svůj luk a otrávené šípy, které nikdy neminou cíl.

 

Na Olympu:Když hranice vzplanula, jasně se zatřpytily blesky Dia hromovládného, z výšin Olympu slétla bohyně Athéna s poslem bohů Hermem a ve zlatém voze odvezli velkého hrdinu na nebe. Vítali ho všichni, dokonce i Héra překonala svou věčnou nenávist, dala mu za manželku svou dceru Hébu. Zeus ho pozval ke stolu bohů, nabídl mu nektar a ambrózii, pokrmy bohů, a za jeho velké hrdinské činy a utrpení ho prohlásil nesmrtelným.

Héraklés je nesmrtelným hrdinou, dodnes žije v příslovích a bájích, dodnes se konají olympijské hry, které prý založil na památku svého vítězství nad králem Augeiem. Dodnes sídlí na nebi, hned vedle souhvězdí Hydry.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář