Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kerberos-Thřílavý strážce podsvětí

12. 8. 2014

2.pád Kerbera, Latinsky- Cerberus

V řecké mytologie je Kerberos trojhlavý pes, který střeží vchod do podsvětí. Podle jiných představ střežil především podsvětí před vstupem živých.

  • Matka:echidna
  •   Otec: Týfón
  •    Sourozenci: Orthos, Hydra, Chiméra, Sfinx, nemejský lev a Skylla

Bývá zpodobňován s třemi hlavami, dračím ohonem, na hlavách má místo srsti hady. Později se mu připisovalo i sto hlav, jedovatý dech a množství hadích hlav na šíjích.

Kerberos spatřil světlo světa jenom jednou, a to když ho vyvedl z podsvětí Héraklés při plnění dvanáctého úkolu. Mykénský král Eurysthea požádal Hérakla, aby mu přivedl Kerbera. S pomocí bohů se Héraklés dostal do podsvětí, byl vlídně přijat samotným Hádem. Ten mu dovolil Kerbera chytit za podmínky, že to dokáže holýma rukama. Kerberos se zuřivě bránil, avšak po Héraklově silném stisku slíbil poslušnost a následoval ho do Mykén. Když král Eurystheus spatřil strašného strážce podsvětí Kerbera, padl před Héraklem na kolena a prosil, aby příšeru odvedl zpět.

Jen Orfeus očaroval Kerbera svým zpěvem a Aeneas a někteří jiní vyvolenci, jimž bohové dovolili vstoupit do podsvětí, ho ukonejšili medovým koláčem.

V umění:Kerberos je zobrazen téměř na každém výjevu z Hádovy podsvětní říše. Nejlépe na vázové malbě z 5. stol. př. n. l., zvané Hádovo podsvětní království (dnes v Britském muzeu v Londýně).

 
Cerberus Music by ursulav

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář