Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tartaros-Peklo

18. 7. 2014

2.pád Tartaru, Latinsky-Tartarus

Tartaros je mohutná propast se železnými zdmi a bránami, vzniklá z prvopočátečního chaosu, nebo také bůh této propasti. Leží tak hluboko pod zemí, jak vysoko je nebe nad zemí. Železná kovadlina by ze zemského povrchu padala na její dno devět dní a nocí. Je tam třikrát větší tma než v noci na svět.
Svrhnutí do Tartaru patřilo mezi nejstrašnější tresty v řecké mytologii. Úranos zde například věznil své tři syny - padesátihlavé a storuké obry Hekantocheiry, jménem Briareós, Gyés a Kottos, které osvobodil až Zeus, ten zde zase uvěznil přemožené Titány, než usoudil, že je potrestal příliš krutě, a propustil je.
Tartaros zplodil s matkou země Gaiou hrozného stohlavého obra Týfóna, který měl zahubit samotného Dia za potrestání Titánů. Zeus ho potrestal rovněž svržením do Tartaru a ponechal ho zde navždy.

Kromě Týfóna měl s bohyní noci Nyx tři potomky, kteří zůstali s podsvětím spjati. Byli jimi bohyně podsvětní řeky Léthé, bůh smrti Thanatos a bůh spánku Hypnos. Někdy se říká že otec Thanata a Hypna je bůh temnoty Erebos
Za trest tu bylo i několik mytických hrdinů - Ixión byl potrestán, že byl  vpleten do kola, které se stále otáčí.

Sísyfos byl potrestán tak, že musí tlačit obrovský kámen na kopec a na druhé straně ho skutálel dolů. Jenže to se mu nikdy nepodaří, kámen pokaždé těsně pod vrcholem vyklouzne a valí se zpátky dolů. Sisyfos musí začínat stále znovu a znovu. A tak je navěky k smrti unaven a navíc zmarněn bezvýchodností situace, na niž je i jeho příslovečná chytrost krátká.
 

Tantalos- potrestán ztrátou království a byl vyřčen ortel: Tantalos bude svržen do temné podsvětní říše boha Háda a na věky bude trpět nejtěžší muka.

  • bude stát v průzračné vodě, ale když se bude chtít napít, voda ustoupí
  • nad ním se sklánějí větve stromu s ovocem, ale když se natáhne, aby si utrhl, větvě se nazvednou do výše, takže na ně nedosáhne
  • bude mít věčný strach z obrovského balvanu, visícího nad ním a hrozícího každým okamžikem spadnout; přesto však nespadne a jeho mukám neudělá konec.

A tato Tantalova muka trvají dodnes a jsou symbolem toho nejhoršího utrpení, které může člověka potkat.

 

 

 

          -Sisifos
-Ixión
-Tantalos

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář